Cammu ve Keşmirli Politikacılar Hindistan Hükümetini Eleştirdi
Eski Jammu ve Keşmir Başbakanları Faruk Abdullah ve Mehbooba Müftüsü’nün de aralarında bulunduğu bölgesel politikacılar, Jammu ve Keşmir meselesiyle ilgili olarak iktidardaki Bharatiya Janata Partisi’ni (BJP) eleştirdiler.
Hindustan Times’ın haberine göre, Merkezi Hükümet Başsavcısı Tushar Mehta’nın Jammu ve Keşmir bölgesiyle ilgili dün yaptığı açıklamalara Abdullah, Müftü ve diğer siyasiler tepki gösterdi.
Jammu ve Keşmir’in eski Başbakanı Abdullah, merkezi hükümetin “birçok kez yalan söylediğini” öne sürerek, “Merkezi hükümet 2 yılı aşkın süredir Jammu ve Keşmir’de seçim yapılacağına dair söz veriyordu ancak henüz bir karara varmadı” dedi. Henüz bir tarih yok. Devlet statüsünün ne zaman verileceği konusunda tarih vermedi. Öncelikle devlet statüsü verilecek.” “Yönetim bölüneceğinden korktuğumuz için seçimin yapılmasını ve ardından seçim yapılmasını talep ediyoruz.” dedi.
Müftü, “BJP hükümeti sürekli yalan söylüyor. Seçim Kurulu’nun seçim kararı vermesinden daha büyük bir yalan olabilir mi? İktidarın tüm kurumları alt üst ettiğini biliyoruz.” söz konusu.
Öte yandan Jammu ve Keşmir Kongresi Başkanı Vikar Rasool Wani, 2018’den bu yana bölgede yerel seçimler dışında seçim yapılmadığını belirterek, bu durumun “kasıtlı” yapıldığını savundu.
Jammu Keşmir davası
Hindistan’da Jammu ve Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasına itirazla ilgili davanın duruşması 2 Ağustos’ta başladı.
Hindistan Yüksek Mahkemesi’nin 5 yargıçlı anayasa heyeti, bölgenin özel statüsünün anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılması kararına yapılan itirazları değerlendiriyor.
29 Ağustos’ta Mahkeme, merkezi hükümetten Jammu ve Keşmir bölgesinin “Birlik Bölgesi” statüsünün “geçici” olduğu yönündeki açıklama hakkında bilgi istedi ve seçimlerin ne zaman yapılacağını sordu.
Mahkeme, “Bu durumun artık bitmesi gerekiyor. Gerçek demokrasiyi ne zaman sağlayacağınız konusunda bir tarih verin” dedi. Onun talebi üzerine dün Merkezi Hükümet Başsavcısı Tushar Mehta’dan konuyla ilgili bir açıklama geldi.
Açıklamada, bölgenin “Birlik Bölgesi” statüsünün geçici olduğu ancak “devlet” statüsüne geri dönüş için belirli bir sürenin bulunmadığı belirtilerek, bölgede seçimlerin daha sonra yapılabileceği belirtildi. Yerel seçimler yapılacak ancak kesin tarih Merkez Seçim Kurulu tarafından belirlenecek.
Ancak hükümetin bu açıklamada Birlik Bölgesi statüsünün “geçici” olduğunu söyleyerek ne kastettiği belirsizliğini korudu.
Jammu ve Keşmir’in özel statüsünün kaldırılması
Hindistan yönetimi, 5 Ağustos 2019’da Jammu ve Keşmir’e yarım asırdan fazla süredir özel statü tanıyan anayasal kararları iptal ederek bölgeyi doğrudan merkezi idarenin yönetimi altındaki “Birlik Bölgesi” statüsüne indirdi.
Daha sonra 31 Ekim 2019’da bölge toprakları resmi olarak merkeze bağlı Jammu Keşmir ve Ladakh olmak üzere ikiye bölündü.
Jammu ve Keşmir’in yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine 1947’den bu yana izin vermeyen vatandaşlık yasası da kaldırıldı. Bu nedenle Müslümanlar, merkezi hükümetin Hindu çoğunluğu bölgeye yerleştirerek bölgenin demografik yapısını değiştirmesinden endişe duyuyor.