İzmir Kuş Cenneti’nde Yavru Flamingoların Uçuş Rotası İzlenecek
Flamingolara ‘halkalı’ koruma
Flamingoların Türkiye’deki iki üreme noktasından biri olan Gediz deltasındaki İzmir Kuş Cenneti’nde ay sonunda uçmaya hazırlanan 262 yavru flamingonun uçuş yolu, ömrü ve döngüleri izlenecek. ayaklarına takılan halkalarla. Edinilecek bilgilere göre flamingolar için koruma projeleri geliştirilecek.
Tuz Gölü ile birlikte iki flamingo üreme noktasından biri olan Gediz deltasındaki İzmir Kuş Cenneti’ndeki yapay flamingo üreme adasını bu yıl 14.068 çift flamingo kullandı. Doğa Savunma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ege ve Ankara Üniversiteleri ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde İzmir Kuş Cenneti yapay flamingo üreme adasındaki yavrular için halkalama çalışması yapıldı. Yaşları 9-65 arasında gönüllülerin de bulunduğu 90 kişilik ekip, suya indi ve sayımda 14 bin 68 yavru buldu. Flamingoların çoğu uçmaya başladıklarında ulaşılmaz olurken, yakalanan 262 tanesinin sağ bacağında plastik, sol bacağında metal halka vardı. Türkçe takma halkalar sayesinde yavru flamingoların göç alanları ve yaşam döngüleri incelenecek ve elde edilen verilere göre koruma projeleri hazırlanacak.
‘KORUMA ESASI ÜZERİNE ÇALIŞMALAR’
Araştırmaya katılan Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Arzu Gürsoy Ergen, flamingoların yüzde 25’inin Asya, Avrupa ve Batı Afrika’da, yüzde 10’unun ise tüm dünyada doğduğunu belirtti. Türkiye’de. 9-65 yaş arası biyolog, veteriner, mühendis, doktor ve gönüllülerin katıldığı çalışmada yavru flamingoların bacaklarına Türkiye takma adıyla yüzük taktıklarını söyleyen Ergen, “Türkiye’de halkalı flamingo da biliniyor. fransaya gittiğinde bu halkadan.o ülkeler arası bir ağ.ispanyada görülen var mesela italyada görülen bu ağ üzerinden türkiyeye hızlı bildirimler yapılıyor.tamamen nüfusa yönelik bir çalışma. yani türk kökenli flamingoların ne kadar yaşadıkları, hangi alanlarda ne kadar dolaştıkları, nerede bulunduklarının esası koruma. Bu çalışmalar yapılırken dönemsel süreklilik sağlanabilir” şeklinde ortaya çıkacak veriler çerçevesinde gelecekte bu ilaç için neler yapabiliriz, bu alanlar için neler yapabiliriz veya savunma çalışmalarına nasıl katkı sağlayabiliriz? Çalışmalar sonucunda ana hedefimiz bu” dedi.
‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLERİ’
2019’da yapılan çalışmada halkalı bir flamingonun aslında hiç gitmemesi gereken Ukrayna’ya gittiğinin tespit edildiğini belirten Ergen, “Aslında bu çalan flamingonun iklim değişikliğinin bu çeşitleri etkilediğini öğrendik ve başladık. olmadığı alanlara yayılmak için uzun yıllar üst üste koyarak bu çalışmalardan faydalanacağız.Bundan sonra elde ettiğimiz bilgiler aslında yine korumaya dayalıdır.Savunmaya temel oluşturacaktır. Uluslararası düzeyde yapılan savunma çalışmalarının tamamen bilimsel bilgilere dayanması gerekir ve bu bilgiler elde edilirken bu tür çalışmalardan öğrendiklerimiz vardır. dedi.
‘HAYAT DÖNGÜLERİ İNCELENECEK’
FAO proje koordinatörü Emre Akyüz, flamingoların Gediz Deltası’nda en çok dikkat çeken kuş türlerinden biri olduğunu belirterek, “Balıkçılıkta da değerli bir yere sahipler ve orada bulunmaları Türkiye ve tüm dünya için çok değerli. popülasyonu iyileştirmeye yönelik faaliyetler ekibi.Bu faaliyetlerden biri de FAO tarafından desteklenen çınlama etkinliğidir.Bu sayede flamingoların yaşam döngüleri incelenmiş olacak.Nereye göç ettikleri incelenmiş olacak.FAO olarak bizler değerinin farkındayız. biyolojik çeşitliliğin korunması ve destekliyoruz.Bu anlamda proje kapsamında çalışmalarımıza devam edeceğiz.Gediz Deltası”Türkiye’deki yapay flamingo adasının rehabilitasyonu da bu çalışmalar arasında sayılabilir. Orada yine kuş gözlemciliği ve kuş gözlemciliği ile ilgili çalışmalarımız olabilir. Suyun kalitesiyle ilgili çalışmalarımız da dolaylı olarak oradaki flamingoların yaşamı için faydalı olacaktır” dedi.